De brouwer: noodzaak of last?

Bij elk goed café hoort een nog betere brouwer. Je kan gerust stellen dat dit een noodzaak is. Of zou is ‘last’ een betere omschrijving hiervoor? Je hebt al heel wat moeilijke dingen: proberen zonder zwartwerk je zaak doen draaien, proberen volk te trekken, controles van de overheid op zwartwerk beheren (tip: neem een checkinatwork systeem in dienst, bespaart je een hoop gedoe!), dronken klanten goed aanpakken enzoverder…

brouwer

Brouwerijcontract

De meeste cafébazen sluiten een overeenkomst met een bepaalde bierhandelaar of brouwerij. Een belangrijke verbintenis, is dit. De overeenkomst legt je de plicht op om bij deze leverancier drank af te nemen. Dit contract kan drie soorten drankafnameverplichtingen bevatten. Allereerst is er de verplichte bevoorrading. Dat betekent dat je algemeen verplicht bent om bepaalde dranken (inclusief bier) af te nemen bij de door jou gekozen brouwerij. Een tweede type verplichting luistert naar de naam ‘exclusieve bevoorrading’. De betekenis hiervan? Dat is het verbod om bij een andere leverancier concurrerende producten of diensten aan te kopen. Het derde soort is een echte last: hierbij ben je verplicht om binnen een bepaalde periode een minimale hoeveelheid drank aan te kopen.

Onderhandelen voor beginners

Het opstellen van zo’n contract is niet iets waarbij je over een nacht ijs gaat. Vraag aan de brouwerij voldoende tijd om het voorstel grondig door te nemen. Ga ook hiervoor eens langs bij jouw financiële raadgever. Durf ook te onderhandelen. Dit is des te meer belangrijk omdat het over business gaat. Er zijn heel wat brouwerijen die via omwegen trachten te profiteren. Ken én stel je grenzen. Zorg ervoor dat de wederzijdse plichten en rechten in evenwicht zijn. Ga diplomatisch te werk en wees op de hoogte van wat onze Belgische wet zegt. Je leverancier kan je ook verdacht voordelige economische dingen voorleggen. Vergewis je ervan, dat het in de realiteit vaak niet zo voordelig is als het initieel lijkt.


Ik wil je graag bedanken voor je bezoek aan mijn website. Ik heb er heel erg hard aan gewerkt, en ben trots op het resultaat.

Als je vragen hebt kan je me ook altijd een mailtje sturen. Op info@cafeopenen.be ben ik in principe altijd bereikbaar. Ik probeer op alle e-mails binnen de 48u te reageren.

Ik ben niet op zoek naar panden of zaken om over te nemen. Met overnamevoorstellen hoef je me dus niet te contacteren. Dankuwel!

asbak café

Rookverbod in elk café

Er mag niet meer gerookt worden in je café: is dat een ramp? In 't begin dachten alle cafébazen van wel, maar... wij hebben een genuanceerder beeld!

OPEN
brouwer bakken bier

De brouwer: noodzaak of last?

Enkele waarschuwingen en heel wat info over de brouwers.

OPEN
waarom café opendoen

Waarom nog zelf een café beginnen?

Je hoort vaak dat een café opendoen gekkenwerk is. Wij hebben onze eigen mening.

OPEN
pooltafel café

Leuke extra’s in je café

Weet goed: extraatjes kunnen je écht helpen!

OPEN
locatie café

Volledig nieuwe locatie of café overnemen?

Twee opties: allebei met voor- en nadelen.

OPEN