Rookverbod in elk café

Is er sprake van een rookverbod in elk café? Ja. Al worden er vaak omwegen gezocht door middel van aparte rookruimten in te richten. Slim gezien, maar let erop dat jij je aan de regels houdt. Onze federale overheidsdienst Volksgezondheid krijgt jaarlijks heel wat klachten over café’s en restaurants die zich niet houden aan het horecaverbod.  

Sinds 1 juli 2007 moet elke drank- en eetgelegenheid rookvrij zijn. In restaurant was het rookverbod al zes maanden eerder van kracht.

Geen leven in de brouwerij

Rokers weten waarom: het rookverbod zorgt er – volgens hen – voor dat op café gaan een saaie bedoening wordt. Er is helemaal geen leven in de brouwerij. En dat moet er – naast hun dagelijkse ‘dagschotel’ – nu net wél zijn.

Speciale regels

Café- en restogangers kunnen nog steeds naar het overdekte horecaterras gaan. Want daar mag er gerookt worden. Let wel: dit terras dient langs één zijde volledig open te zijn. Hiernaast mogen de cafébezoekers hier geen hinder van.

Controle op café: zonder pardon op de bon

Er wordt tegenwoordig veel strenger opgetreden tegenover cafébazen die het niet zo nauw nemen met de wet. De boetes zijn niet mals, en wanneer het de controleurs niet zint, vlieg je als café-uitbater zonder pardon op de bon. We hoopten met de opkomst van de e-sigaret dat dàt wel zou toegelaten worden, maar ook deze zijn niet toegelaten.

Hypocrisie van de maatschappij

Eerder al kwam er kritiek op het rookverbod in café’s en restaurants. Veel mensen vonden dat dit verbod een inperking was van de vrijheid. Daar leek onze maatschappij alvast geen oren naar te hebben. De enige feedback die de bevolking kreeg, was dat er zogezegd rekening werd gehouden met de gezondheid van de rokende burger. Vind jij het ook niet hypocriet? En al zeker als je weet hoeveel accijnzen er gehoffen worden op tabak?


Ik wil je graag bedanken voor je bezoek aan mijn website. Ik heb er heel erg hard aan gewerkt, en ben trots op het resultaat.

Als je vragen hebt kan je me ook altijd een mailtje sturen. Op info@cafeopenen.be ben ik in principe altijd bereikbaar. Ik probeer op alle e-mails binnen de 48u te reageren.

Ik ben niet op zoek naar panden of zaken om over te nemen. Met overnamevoorstellen hoef je me dus niet te contacteren. Dankuwel!

asbak café

Rookverbod in elk café

Er mag niet meer gerookt worden in je café: is dat een ramp? In 't begin dachten alle cafébazen van wel, maar... wij hebben een genuanceerder beeld!

OPEN
brouwer bakken bier

De brouwer: noodzaak of last?

Enkele waarschuwingen en heel wat info over de brouwers.

OPEN
waarom café opendoen

Waarom nog zelf een café beginnen?

Je hoort vaak dat een café opendoen gekkenwerk is. Wij hebben onze eigen mening.

OPEN
pooltafel café

Leuke extra’s in je café

Weet goed: extraatjes kunnen je écht helpen!

OPEN
locatie café

Volledig nieuwe locatie of café overnemen?

Twee opties: allebei met voor- en nadelen.

OPEN